De bergjes in!

8 augustus 2026 - Montana, Zwitserland

We vertrekken in de ochtend om 8:45u richting Zwitserland. Onderweg in Italië kunnen we, op wat werkzaamheden na, goed doorrijden. Vlak voor Milaan lunchen we wat en rijden na Milaan al vrij snel de bergen in. Dit stukje Italië is ook echt prachtig. Als we bijna bij de grens van Zwitserland zijn moeten we met de auto op een trein en daarmee steken we de grens over dwars door een berg. Het is 10 minuten met de trein en we zijn ineens aan de andere kans van de berg. Echt ideaal en scheelt een hoop kronkelweggetjes de berg over.

Gelukkig worden er door de douane niet gecheckt want we hebben iets teveel wijn mee. Je mag 5 liter per volwassene en wij hebben 15 flessen mee. Oeps...

Na de douane gaan we een snelweg op en komen we al snel bij onze afslag waar we via haarspeldbochten de berg op slingeren. Crans-Montana zijn eigenlijk 2 plaatsen die versmolten zijn, maar nog wel twee kernen hebben. We vinden al snel ons appartement precies tussen de kernen in, waar de jongens gaan chillen en wij naar de toeristeninformatie gaan.

We krijgen heel veel goede info waar we de komende dagen mee vooruit kunnen. We hebben nog een maaltijd in de koelkast die we speciaal voor deze reisdag hebben bewaard. Deze smaakt heerlijk! Verder chillen we die avond op onze kamer: we besluiten gezamenlijk Forrest Gump te kijken, toch beetje aan educatie doen.

Op donderdag gaat Wouter hardlopen en daarna met Lieke ontbijt halen. We halen allerlei broodjes bij de supermarkt vlakbij. Vandaag willen we de Passerelle du Bisse du Ro wandelen tot en met de hangbrug. Het is een wandeling van ongeveer 1 uur en 10 minuten heen met pauzes om foto's te nemen en wat te drinken. Het is een prachtige route omhoog waarbij we van 1,5km naar ongeveer 2km hoogte klimmen. De bestemming voor ons is een enorme hangbrug van ongeveer 120 meter lang over een enorm ravijn. Super vet om te zien.

Daarna lopen we in 50 minuten terug. Je ziet: enorm verschil dus omhoog of omlaag. We lopen door naar de liftjes om omhoog te gaan en dan naar beneden te karten (het is meer een skelter, maar dan zonder trappers). We lunchen als we boven zijn en gaan dan met de skelters omlaag. Heel tof om te doen!

Beneden brengen we de skelters weer terug met de lift en gaan we met de lift omlaag. We komen even bij op een terrasje waar Lieke en de boys een soort smoothie nemen en Wouter koffie. Daarna gaan we naar het huisje om te chillen. Bij ons huisje zit een gemeenschappelijk zwembad in de tuin waar we met zijn viertjes in gaan. We bestellen pizza's als avondeten (110 euro voor 4 pizza's!!!!) en kijken Forrest Gump af.

Het is hier in Zwitserland super mooi, schoon, duur en door de omgeving met bergen echt prachtig.

Morgen (vrijdag) willen we naar de Oeschinensee voor een wandeling en een duik. En er is vrijdagavond een wijn en muziek festival. Genoeg te doen hier!

1. Marian hems:
    8 augustus 2026