Beach life chillen
22 april 2025 - Sarandë, Albanië
We vertrekken uit Leskovik via bergweggetjes en rijden richting de grens van Griekenland. Onze telefoons geven ook al aan dat we er zijn en de tijd verspringt. De waarheid is dat we langs de grens rijden via de SH65 naar de SH80 waar we de Griekse douane zien liggen. Daarna gaat de route naar het noorden, terwijl we eigenlijk naar het westen moeten. Vanwege de bergen, gaan we dus eerst naar het noorden en vervolgens terug naar het zuiden.
De eerste tussenstop is ter hoogte van Petran. We gaan naar de waterbronnen van Benjë. We rijden een kilometer of 5 offroad en parkeren dan de auto. Laatste stukje lopen naar een oude Ottomaanse brug waar je vlakbij in thermische waterbronnen kunt zwemmen. Lekker warm water waar de jongens meteen in gaan. Ze zijn door het dolle nu ze kunnen zwemmen. Ook wij gaan er even lekker in.
Daarna lopen we via de stroom terug richting de auto. Heerlijk fris. Toby en Lieke zien nog een slangetje in het water! We rijden verder richting Gjirokaster waar we willen gaan lunchen. Er staat in het boekje duidelijk dat rijden in het centrum voor mensen met lef is, maar doordat we Google Maps blind volgen, moeten we er dus ook aan geloven. Het is mega steil en hobbelig maar we parkeren wel perfect in het midden van het historisch centrum. De auto kan iig prima bergop rijden. Top gedaan Fiat!
We lunchen bij een er geweldig uitziend restaurant met terras op het dak waar je prachtig uit kijkt op Gjirokaster. Er is overal Wysteria om ons heen, dus het ruikt ook heerlijk. Wat een onwijs mooi plaatsje tegen de heuvelwand aan. We lunchen weer prima en de jongens nemen uiteraard weer een toetje (toch favoriet hier). Daarna wandelen we het plaatsje in. Het is vrij klein (het historische deel dan) en ontzettend leuk met alle kleine straatjes en winkeltjes en terrasjes. We slenteren erdoorheen. Het is heel veel omhoog en omlaag.
Daarna rijden we verder naar Sarandë wat nog ongeveer 1uur is, grotendeels via een "grote weg". Dat wil zeggen dat je ongeveer 80 km/uur kunt rijden (in tegenstelling tot 30-50 in de bergen). Je ziet heel lang de zee niet omdat er een heuvel voor ligt, totdat we vlak voor het einde over de rand gaan en de kust zien met allerlei stranden en hotels. Het leeft hier duidelijk van het toerisme! We rijden over de boulevard naar ons hotel, dat pal aan de zee ligt met een privé strand. Top!!
We parkeren bij het hotel op een privé parking en horen meteen dat we een gratis upgrade krijgen omdat het hotel in verbouwing is. Daarom zitten we op de 3e verdieping met zeezicht en een privé bubbelbad op onze kamer. Top! We chillen even en de jongens gaan dan even in de zee zwemmen. Het zwembad is nog niet gevuld, maar ze zijn er wel mee bezig.
Daarna lopen we langs de kust waar we zien waar de boot vertrekt naar Corfu, dat je aan de overkant ziet liggen. Dat willen we woensdag doen. Daarna vinden we een heel leuk restaurant lang de promenade waar een hele leuke ober ons bedient. We drinken cocktails en bestellen Sushi. Heerlllijjkkk. Ook horen we dat Kowet (Go Ahead) gewonnen heeft, waar we stiekem toch voor waren. We wandelen daarna terug naar het hotel waar we de jacuzzi vol laten lopen. De kids proberen alle standen en het water vliegt dus door de kamer :-) Daarna gaan wij er ook nog in als de jongens moeten slapen. Heerlijk!!!
We slapen lekker uit en ontbijten met zicht op ons zwembad en de zee. Ze hebben cakejes, pannenkoeken, quiche, yoghurt, eieren, prima ontbijt. Toby zegt: dit houden we wel 4 dagen vol. Na het ontbijt rijden we naar Butrint wat een nationaal park is. Hier staan nog gebouwen van voor Christus en uit de Romeinse tijd, op een soort van schiereiland. Met foto's zie je hoe het er vroeger uit zag. Echt indrukwekkend wat die Romeinen allemaal al konden bouwen.
Daarna rijden we naar Ksamil wat er eigenlijk zo goed als tegenaan ligt. Hier heb je allerlei mooie stranden. Na wat zoeken belanden we bij de Black Pearl wat een prachtig stukje privé strand heeft met een hemelbed met ervoor een groot net boven het water. Daar kun je lekker op liggen in de zon of vanaf springen in het water. Eerst lunchen we wat en daarna gaan we hier heerlijk chillen. Het is hier 26 graden dus heerlijk vertoeven.
Morgen gaan we naar Corfu met de boot van 9:00 en terug om 16:30 (Griekse tijd). Straks ook nog lekker in Sarandë chillen!