Een Muay Thai verjaardag!
20 juli 2025 - Koh Samui, Thailand
We worden wakker voor Lucas en zingen hem dus zijn volgende levensjaar in! Alweer 14 jaar pffff. We gaan op ons gemak naar het ontbijt en daar zegt Toby op een gegeven moment tegen 1 van het personeel: "it's his birthday", waarop het antwoord komt: "yes, we know". In eerste instantie zoeken we er niet veel achter maar al vrij snel komt het hele personeel al zingend met een taart naar onze tafel toe. Super leuk! Lucas lust ook zowaar het taartje dus dat is mooi meegenomen. Ook komt tijdens het ontbijt de Muay Thai leraar nog langs om te zeggen dat onze jongens talent hebben en dat Lucas met 1 maandje training en Toby 2 een heel eind zijn. Na het feestende ontbijt gaan we naar de kamer om zwemspullen te pakken. Tot 14uur hebben we niks gepland dus we kunnen lekker chillen tussen 10-14uur. Lieke besluit een massage te nemen in het hotel en de mannen gaan bij het zwembad hangen.
De jongens spelen al de hele vakantie een spel samen dat 1 een land in zijn hoofd heeft en de ander moet raden welk land het is. Dat kan door vragen te stellen over de godsdienst, de vlag, iets uit de geschiedenis, etc. Je mag maar 1 vraag per onderwerp stellen. Heel leuk en ook leerzaam. We lunchen in het hotel samen en gaan dan voorbereiden voor de eerste activiteit van de dag: ziplinen. Als we terug naar de kamer gaan, hebben de kamermeisjes de hele ruimte en het bed versierd voor Lucas zijn verjaardag. Super tof!!! Foto's volgen bij de blog!
We worden opgehaald met een busje om 14uur en rijden naar het midden van het eiland. Je moet je Koh Samui voorstellen als een cirkel waar de rand bevolkt is. Er loopt ook een weg als een ring langs de kust. In het midden van het eiland woont niet veel, dat is meer heuvels en natuur. Nou daar rijden we dus nu precies heen. Halverwege wisselen we van auto want het laatste stukje is 4WD echt nodig.
De plek waar we aankomen ziet er een beetje uit als een café gekruist met een boomhut. Heel leuk om te zien. We moeten daar even wachten tot wij aan de beurt zijn (team groen). De jongens hebben vaker geziplinet. Toen we in het Schotland deden kregen we eerst een half uur veiligheidsinstructie. Niet in Thailand: gewoon klik klik en gaan. Gelukkig weten we hoe het werkt! Toby oogt nog wat nerveus bij de 1e maar is eigenlijk al heel snel standje: gaaaaan! Lucas vindt het ook te gek en het personeel zit dan ook veel grapjes met Lucas en Toby te maken. Het begint met een afstand van ~30 meter en we eindigen met ~450 meter. Onderweg krijgen we wat water uitgereikt. Al hangend zien we een waterval en vooral heel veel vergezichten. Echt prachtig. Dit was een fantastisch begin van de verjaardag! Na afloop krijgen we allemaal nog wat drinken en aaien we een poesje dat daar woont. Met de taxi worden we terug naar het hotel gebracht. We zitten met een aantal Nederlanders in de groep waaronder een Gronings jong stel. Daarmee wisselen we ervaringen en tips uit. Zij zijn al in Krabi en Khao Sok geweest waar wij nog heen willen.
Terug in het hotel kleden we snel om en lopen we naar Lamai beach waar we een goed restaurant hebben gezien. Want wat wil Lucas op zijn verjaardag? SUSHI!!! We bestellen dus van alles en hoewel het wel even duurt voor alles er is, is het wel super vers en lekker! Om acht uur nemen we een taxi naar de Phetchbuncha Boxing Stadium. Daar begint om 9 uur een Muay Thai avond met 6 battles.
Eerst halen we wat eten en dan gaan we in een soort van gymzaal zitten. We krijgen een blaadje met het programma: in verschillende gewichtsklasse krijgen we eerst 2x een Thai tegen een andere Thai. Dan een Italiaan tegen een Thai. Dan een Australiër tegen een Fransman, dan de hoofdwedstrijd tussen 2 Thaise jongens en tot slot: een Amerikaan tegen een... jawel: Nederlander! Kick heet hij en ondanks dat we hem niet kennen, zijn we uiteraard voor hem. De eerste twee gevechten eindigen met een duidelijke winnaar: twee keer KO! Daarna de 39 jarige Italiaan tegen een 20 jarige Thai. De Italiaan wint overtuigend (KO). Lucas gaat na afloop met hem op de foto, wat je hier meteen na de match met de winnaar kunt doen. De verliezer heeft over het algemeen moeite te lopen na de wedstrijd dus daarmee kun je niet op de foto 😄. Daarna een ruige Australiër tegen een jonge Fransman. Ondanks dat de Australiër een enorm grote bek heeft, verliest ie op punten van de Fransman. Bizar hoeveel klappen hij incasseert en toch nog overeind staat, dat dan weer wel. Toby gaat op de foto met de ontzettend sympathieke Fransman. Sowieso gaan alle deelnemers met heel veel respect met elkaar om, er wordt veel gelachen (ook na het incasseren van een klap, lachen ze soms naar elkaar). Tijdens de wedstrijd wordt er traditionele muziek gespeeld door een live band. Tussen de rondes door draait een DJ Europese muziek. En de hele tijd lopen er dames rond om eten en drinken te verkopen.
Dan de hoofd battle tussen 2 jongens met ~150-200 wedstrijden op hun naam al zijn ze nog maar 21. Je ziet van te voren precies hoeveel wedstrijden iedereen heeft gedaan en hoeveel gewonnen. Op basis daarvan denk je dat je kunt voorspellen wie wint, maar dat blijkt totaal niet te kloppen. Zo heeft de jongens uit de blauwe hoek 160 van zijn 200 wedstrijden gewonnen en maar 30 verloren, maar hij krijgt wel flink klop van rood met maar iets van 100 overwinningen op 160. Je kunt zien dat deze 2 erg goed verdedigen waardoor er ook geen KO komt. En dan, voor ons, de belangrijkste wedstrijd: Kick tegen een Amerikaan. Er zitten best wat Nederlanders in het stadion die flink juichen. Ook zit er een hele luidruchtige Amerikaan vlakbij ons die duidelijk voor de ander is. Het blijkt de eerste officiële wedstrijd voor de Nederlander dus we zijn wat zenuwachtig. Natuurlijk zijn wij bevooroordeeld, maar Kick heeft verreweg de meeste flair van de avond. Hij doet allemaal unieke moves die er heel spectaculair uit zien. Hij draait veel om zijn as en heeft van die jump kicks. Het publiek is dan ook uitzinnig. Op punten is hij duidelijk aan het winnen, de Amerikaan heeft overal kleine wondjes in zijn gezicht en is voornamelijk aan het afhouden. Toby en Lucas zitten er ook helemaal in en juichen voor Kick. In de 4e ronde denk je: speel maar uit, je wint toch op punten, maar dankzij een rake treffer gaat de Amerikaan toch nog neer. Eerste wedstrijd van de Nederlander gewonnen! Kick en coaches zijn uitzinnig van vreugde! Wat een ervaring, bij vlagen echt misselijkmakend en tegelijkertijd ook echt entertainment en Thaise cultuur!
Inmiddels is het middernacht en wij moeten vroeg op voor een excursie morgen dus we nemen snel een Grab naar het hotel. Om half 1 liggen we uitgeteld in bed, maar wat een bijzondere dag.