Zonder zwaaien, ben je een saaie!
We slapen uit op donderdag na onze lange dag gisteren. We gaan lekker relax uitgebreid ontbijten en worden weer een beetje wakker. We gaan naar het zwembad en Lieke neemt meteen een massage terwijl Wouter met de jongens in het zwembad speelt. Als Lieke terugkomt gaan de rollen andersom! In het zwembad proberen we de bal zovaak mogelijk over te volleyen (52), te koppen (6) of we spelen het sauna spel: 1 iemand (Wouter) moet in de sauna gaan zitten en Lucas en Toby moeten dan ongezien bij de sauna deur komen. Na het spel gaan de jongens ook nog heel stoer in de sauna zitten.
Rond lunchtijd gaan we eruit en kleden we ons om. We lopen richting Oda, een aanbevolen restaurant met typisch Albanees eten. De service is dramatisch, maar het eten is er wel heerlijk. We zitten ook heel fijn in een soort van achtertuin. Het restaurant ligt een beetje uit de looprichting, toch is het er erg druk! Na de lunch willen we teruglopen door een leuk straatje en puur per ongeluk komen we door een winkelcentrum. Dat betekent nog even shoppen! De mannen kopen kleding terwijl Lieke ondersteunt. Daarna lopen we terug naar het hotel!
Na een tijdje chillen op de kamer, gaan we weer naar het zwembad tot half 7. Daarna kleden we ons om en besluiten we uit het hotel nu eens rechtsaf te gaan. Er is ten zuiden van het hotel een groot park. We lopen erheen en erdoorheen en het is inderdaad een mooi park, aan een hele grote plas. Ook is er een mooie brug over de plas heen. Er zitten leuke tentjes in het park (uiteraard) en aangezien we nog iets lekkers zoeken voor het avondeten, letten we goed op. Uiteindelijk stoppen we bij Hayal Et (een halal zaak) waar ze lekkere pizza achtige gerechten hebben en lahmacun. Heerlijkkkkk! Lieke neemt er nog een lekker cocktailtje bij!
Daarna lopen we terug het park in, want daar zat D'Angelo waar ze ijs/crêpes hebben. De jongens willen een toetje, maar maaltijd zou een betere omschrijving zijn. Mijn hemel wat veel. En het is ook nog eens mega machtig! Lieke en Wouter helpen dus een beetje. Daarna lopen we lekker naar het hotel om te gaan slapen. Het is inmiddels na half 11!
Op vrijdag slapen we weer lekker uit en genieten van het ontbijt. Vandaag willen we naar Krujë (we weten inmiddels dat je ë uitspreekt als a). We rijden er in een dik uur heen en parkeren gratis vlakbij het historisch centrum. Daarna lopen we de bazaar op. Het is er heel leuk en gezellig. Heel veel winkeltjes in smalle straatjes. We kopen nog wat frutsels en lunchen lekker op een mooi terras dat over de straat uitkijkt. We lopen naar het kasteel op de top en maken wat foto's. Daarna halen we een ijsje en lopen terug naar de auto.
We rijden weer een uur (en zien wielrenners op de snelweg, na al eerder schapen, geiten, geparkeerde auto's en heel veel rommel te zien) en komen aan bij Dajti Ekspres. Daar zit een cable car die je bovenop een berg brengt met uitzicht over heel Tirana. Met ongeveer 6 meter/seconde (~20km/uur) ga je omhoog. Je doet er zo'n 15 minuten over: het is dan ook een flinke klim. Je gaat echt heel veel omhoog! Je legt ongeveer 5km af en je bevindt je 1km hoger! Best steil dus! Toby doet het spelletje: zwaai naar mensen in de hoop dat ze terugzwaaien. Het lukt heel vaak. Toby gebruikt als slogan: zonder zwaaien, ben je een saaie! Misschien dat dat helpt!
Boven aan gekomen gaan de jongens in een speeltuin terwijl wij van het uitzicht genieten. We eten was chips en drinken wat voor we weer naar beneden gaan. In een half uurtje zijn we vervolgens terug bij het hotel waar we de sleutel van de auto weer afgeven!
Vanavond gaan we uit eten in Blloku in restaurant Era! Dit moet een goed restaurant zijn en daar is geen woord van gelogen. Albanees horeca personeel is op zijn zachtst gezegd niet altijd even attent, maar hier wel. En het eten is heel divers en ook heel erg lekker! Risotto, gehaktballen, kip, allemaal even top! Daarna lopen we voor toetje weer naar D'Angelo, net als gisteren. De jongens hebben een aparte maag voor toetjes, dat blijkt wel weer! Niet normaal groot: de jongens vinden het heerlijk!
Morgen staan we om half 4 op. Onze auto staat om 4uur voor het hotel, zodat we kwart voor vijf op het vliegveld zijn met de auto ingeleverd. Om kwart voor 7 vliegen we al. Voordeel: we zijn ergens tussen 9 en 10 weer in Nederland. We hebben Soekie en Litten gemist en we hebben afgesproken dat we met zijn 6en gaan lunchen (brokjes op tafel).
Albanië in steekwoorden: dramatische wegen, ongebruikelijke dingen op de weg, heerlijk eten, overal wordt gerookt, overal honden en katten, prachtige natuur, crêpes, gegrilde aubergine, witte huis, lekkere wijn, zwemmen, strand, moskeeën, toetjes, bergen, bootje varen, schattige dorpjes, leuke straatjes, moeilijke taal, slechte chauffeurs, kekke tas, mods, zwemmen bij de waterval, zoeken naar wifi, luxe hotels, ice roll, veel wandelen, chillen, Albaneese pannenkoek, goedkoop, etc. etc.
Albanië: een absolute aanrader!