Berat is beautiful!

28 april 2025 - Berat, Albanië

Na het inchecken gaan we wandelen in Berat. We lopen naar het oude centrum wat stijl omhoog is de berg op. Het zijn hele schattige straatjes met keien en een soort van marmeren tegels. We zoeken naar een leuke lunch tent, alleen is door het hoogteverschil soms niet duidelijk waar iets zit. We zijn er bijna, alleen weten we niet of we 20 meter hoger of lager moeten zijn?

We besluiten te gaan lunchen helemaal bovenin bij Terrace 360° Lion. Een schattig terrasje bovenop de berg met mooi uitzicht over het oude centrum. In de tuin waar we zitten loopt een schildpad en een kat. De kat vindt de schildpad mega interessant en loopt er dus steeds achteraan. Als hij te dichtbij komt, dan kruipt de schildpad zich terug in zijn schild. Te grappig!

Ze waarschuwen ons bij binnenkomst dat ze alleen traditioneel Albanees eten hebben. Ze blijken vervolgens ook geen menukaart te hebben, dus we bestellen gewoon 1 van alles wat ze hebben. Beste keuze ever! We krijgen allerlei lekkere dingen zoals: kaas, gevulde aubergine, feta, groenten, salade, brood met (Tzatziki) sausjes, en soort frietjes. Heerrrrlijkkkk! We eten heel veel op, maar krijgen het niet allemaal weg. Het is wel echt top lekker! De eigenaren zijn ook heel aardig.

Nadat we dag hebben gezegd tegen de schildpad en de katten (er waren er uiteindelijk drie) dalen we af en slenteren verder door de straatjes. Het oude stadscentrum van Berat is echt prachtig! Vanaf het oude centrum is er een grote boulevard (autovrij) waarnaar we naar ons hotel lopen. Dat zit als het ware aan de boulevard in het nieuwe centrum. Daar zitten allerlei restaurants, terrasjes, winkeltjes, erg tof!

We chillen wat in onze hotelkamers. Daarna gaat Wouter hardlopen in het sportpark tegenover het hotel terwijl de rest chillt op de kamer. Daarna wandelen we weer naar het oude centrum. Omdat we laat (en veel) hebben geluncht, maken we een detour via Gorica, de wijk aan de overkant van het water. Die is ook echt prachtig en het uitzicht op het oude centrum vandaar is ook supertof. Er zijn 2 voetgangersbruggen over het water dus we lopen via de ene heen en de andere terug.

We willen gaan eten bij een restaurant Lili wat heel goed aangeschreven staat, alleen is het daar het hele weekend helemaal vol. Jammer! Daarna eten bij de next best thing: Ansel waar we ook met zicht op het water heel mooi zitten. Ook daar is het (traditioneel Albanische) eten heel erg lekker. De jongens nemen samen een plank vol vlees en wij ook veel groenten en sausjes. Echt heel lekker allemaal! Op terugweg naar het hotel nemen de jongens op de boulevard nog een pannekoekje met Nutella, banaan en koekjes mee voor als toetje in het hotel. We slapen laat maar het was een top dag!

We worden wakker en ontbijten in het hotel waar we veel keuze hebben (en goede espresso!). Na het ontbijt, gaan we terug naar Gorica om de wijk verder te verkennen. Deze wijk stond grotendeels leeg tot een aantal jaar geleden. Sinds Corona is er veel geïnvesteerd in deze wijk en nu zijn er allerlei schattige hotelletjes, restaurants en barretjes. Het is echt een hele leuke wijk geworden.

Omdat het begint te regenen, schuilen we bij een terrasje waar we drinken bestellen. Vandaag zou een (af en aan) regenachtige dag worden (de eerste) dus we moeten een beetje goed timen. Omdat we tussen de bergen zitten, weten we niet zeker of het gaat regenen en hoe lang. Gelukkig duurt het niet heel lang, dus we lopen na het drinken weer aan. Vlak daarna gaat het echter weer regenen en er valt even heel veel. We komen dus lekker nat terug bij het hotel. We kleden ons dus om en douchen lekker warm!

Na even chillen, gaan we weer terug Berat in en lunchen we langs de boulevard bij een leuke tent: pasta en pizza! We proberen een winetour te regelen, maar de wineries reageren niet echt, dus we gaan vanavond in Berat zelf een proeverij zoeken. De jongens willen daarna heel graag voetballen in het sportpark tegenover ons hotel, dus terwijl Lieke verder de stad verkent en Wouter sport, gaan de kids voetballen met allerlei Albanese kinderen. Die spreken allemaal geen woord Engels, maar voor voetbal komen ze er prima uit! De jongens zijn rond vijf uur terug en na het omkleden gaan we naar een wijnproeverij.

We belanden bij Zonja Gjene. De eigenaar nodigt ons uit in het huis van zijn overgrootvader en ook al is het voor 6uur (de proeverij begint pas om 6): hij vindt het niet erg en serveert 3 glazen: wit, rose en rood. Allemaal wijnen uit Berat en allemaal erg lekker. We spelen spelletjes met zijn vieren (Uno No Mercy en Exploding Kittens). De jongens nemen San Benedetto (Ice Tea uit Italië) en we krijgen van de eigenaar wat lekker te knabbelen erbij.

We hebben niet echt honger vanwege de zware lunch, dus besluiten 3 toetjes te bestellen en te delen. Op terugweg naar het hotel, bestellen we bij een bakkerij nog 4 taartjes die we in ons hotel opeten. Weer eens wat anders als avondeten! Toby vindt het een top plan!

De volgende dag slapen we weer redelijk uit en na het ontbijt stappen we in de auto naar Osumi Canyon. Dat betekent dat we echt naar het hart van het land rijden. Qua kilometers is het niet veel maar gemiddeld 30/40 km/uur is wat je ongeveer haalt. In anderhalf uur via slingerweggetjes komen we bij een mooi uitkijkpunt. Het is een beetje de Grand Canyon van Albanië. Erg ruig en groots. Bij de view point, nemen we wat te drinken.

Daarna rijden we naar Bogovë waar een mooie waterval moet zijn. Alleen via Google Maps is niet echt duidelijk hoe er te komen. Na wat steile grindweggetjes genomen te hebben (vreselijk!), stoppen we om even te kijken waar we echt moeten zijn. Uiteindelijk vinden we een fatsoenlijke weg om er te komen. Voor we naar de waterval gaan, gaan we eerst lunchen bij een plaatselijk restaurant. Erg lekker!

Daarna parkeren we de auto en lopen we in 20 minuten naar de waterval langs de stroom. De waterval ziet er prachtig uit. Het water is wel echt ijskoud. De jongens durven er eerst niet in, maar na een korte pauze gaan Toby en mama er toch in. Heel stoer. Daarna gaan Lucas en Toby samen ook nog een keer in het water. Echte bikkels. Na opgewarmd te zijn, lopen we terug naar de auto. We lopen dwars door een groep geiten heen op terugweg. Die zie je hier veel (ook schapen) die soms gewoon ineens op de weg staan of oversteken. Er lopen ook 2 honden bij die de boel in de gaten houden terwijl het baasje ligt te slapen. De hondjes zijn te schattig.

We rijden terug naar Berat en de jongens gaan even poolen terwijl wij op de kamer rusten. Na het douchen, gaan we nog een keer naar Gorica voor het avondeten in Berat. Het is Koningsdag dus we eten bij restaurant Amalia. We zitten in een schattig tuintje buiten. Je kunt maar 1 menu bestellen met allerlei traditioneel eten. Echt heel lekker. Ook maken ze zelf wijn, die we nemen. Top! We nemen ook een flesje mee. Wij houden echt van Berat. Het is een fantastisch mooie plek met heel veel leuke plekken om te eten en te drinken!

Maandag gaan we naar Tirana!