Tirana exploring
29 april 2025 - Tirana, Albanië
We staan op tijd op, ontbijten en vertrekken rond 10uur vanuit Berat. We rijden een uurtje via allerlei kronkelige wegen binnendoor richting Elbasan. Daarna gaan we de snelweg naar Tirana op waar we al snel het centrum in rijden. Ons hotel zit midden in de hippe wijk Blloku aan een drukke straat. Bij het hotel aangekomen hebben we echt geen idee waar te parkeren, omdat het zo druk is. Lieke checkt snel binnen en ze adviseren de auto stil te zetten recht voor het hotel, op een soort van fietspad, midden op straat. We halen de spullen eruit en iemand van het hotel brengt de auto weg. Ideaal!
We zijn er voor 12 dus onze kamers zijn nog beschikbaar maar alle spullen worden gestald, dus dat geeft ons de kans even naar het Skënderbej plein te lopen, beetje het hart van de stad. Onderweg zien we al de bekende Piramide en The Cloud (kunstwerk). Tirana is heel groen, schoon en ruim. Hele moderne stad! We lunchen wat licht zodat we genoeg honger houden voor het avondeten en kiezen daarom sushi (Amo Sushi). Het smaakt heerlijk!!
Daarna gaan we naar het hotel waar we onze sleutels krijgen. Het hotel is echt wow! Het ziet er prachtig uit. Ook onze twee kamers (met 1 gemeenschappelijke voordeur, waardoor wij onze deuren naar elkaar open kunnen laten staan) zijn echt heel mooi. De jongens hebben ieder een tweepersoonsbed en wij een Kings Size met ieder een eigen badkamer. Na geïnstalleerd te zijn, gaan we naar het zwembad en spa. Ook die ziet er top uit. Het is ook lekker rustig dus de jongens kunnen zich uitleven. Er is ook een sauna, hammam, en je kunt er allerlei massages krijgen. Ideaal dus om helemaal tot rust te komen.
Na het zwemmen gaan we opfrissen op de kamer en lekker het centrum in. We hebben zin in Italiaans vandaag dus het wordt Artigiano. Ze hebben er lekkere Italiaanse wijn (Chianti Reserva) en allerlei goede gerechten. We nemen dus een voorgerecht (focaccia, pizza), hoofdgerecht (allerlei soorten pasta) en toetje (tiramisu, chocolate lava cake, creme brulee). Allemaal even prima! Daarna lopen we terug naar het hotel en gaan we lekker slapen.
Op dinsdag slapen we uit en ontbijten we in ons hotel. Er is 1 tafel vol met toetjes, cakejes en lekkere dingen. De jongens zijn er heel blij mee! Vandaag gaan we Tirana verkennen dus we gaan veel wandelen. Eerst lopen we naar de Piramide waar we ook omhoog gaan (~114 treden). Hier krijgen we een mooi uitzicht over Tirana. Daarna lopen we naar the Cloud, een bekend kunstwerk, waar je ook op kunt klauteren. Hier zit een leuk wijkje bij met straatartiesten waar we doorheen lopen. In een oude burcht zit tevens een heel leuk winkelstraatje (Justinian Castle) waar we doorheen lopen.
Daarna lopen we naar Bunk'Art 2, een museum onder de grond in een oude nucleaire schuilbunker met een geschiedenis van de hele 20e eeuw van Albanië. Het laat Albanië zien door 2 wereldoorlogen heen en de communistische tijd erna. Veel ellende! Bij het Skënderbej plein maken we wat foto's. Het is hier heel groots met prachtige gebouwen.
Vervolgens lopen we naar het oosten naar een oude bazaar, waar een markt bezig is. Hier zie je wat minder toeristen en wat meer Albanezen zelf. Via de parken lopen we terug naar onze eigen wijk (Blloku) om koffie te drinken en te lunchen. Dat wordt uiteindelijk bij Radio Bar Tirana, een beetje gek/hip tentje. Na al het lopen, moeten we echt even eten en drinken en dat gaat hier prima! Aangesterkt lopen we nog even naar het Olympisch stadion om vervolgens terug te gaan naar het hotel. Lieke en Toby gaan nog even duikbrillen kopen om de ogen wat te beschermen tegen het chloor in het zwembad.
We gaan lekker zwemmen en in de sauna tot het half 7 is en gaan dan omkleden op de kamer. Vanavond willen we uit eten in Blloku en dus lopen we tot we iets leuks hebben gevonden: Mystic. Daar eten de jongens pasta en wij vlees, groente en aardappelen. Het smaakt prima. Daarna halen we een ijsje bij een ijssalon waar we PSG 0-1 zien maken. Voetbal is hier overal te zien!
Via de Spar lopen we terug naar het hotel. We halen wat spullen voor morgenvroeg waar we een excursie gepland hebben naar Komani Lake en dat is ongeveer 3 uur rijden. We regelen dus eten en drinken voor onderweg. Bij het hotel hebben we ontbijt zakjes geregeld. We pakken op de kamer de laatste spullen terwijl de 1e helft wordt afgekeken. Daarna gaan we slapen. Morgen staat de wekker om 5:15!